Valspurt, hur snabbt kan en val simma?

Nu när kvällstidningarnas löpsedlar pratar om valspurt tänkte jag skriva kort om en annan sorts valspurt: vilken är den snabbaste valen?

Det finns enligt litteraturen tre kandidater: späckhuggaren, sillvalen och sejvalen.

Sejval

Sejvalen är en av de största valarna (de fjärde största efter blåval, sillval och knölval): honorna kan bli upp till 15 m långa och väga upp till 18,5 ton. Trots sin storlek kan den på korta sträckor komma upp i den imponerande hastigheten 50 km/h.

Sillval

Sillvalen är ännu större ön sejvalen, och är den näst största valen: den största man mätt var 25,9 m lång och den tyngsta har mätts upp till 74 ton (man har dock observerat individer vars vikt uppskattats till 114 ton!). Som simmare har den beskrivits som havets vinthund, och man har sett spurter på 46 km/h och 37–41 km/h på längre sträckor.

Späckhuggare

Späckhuggaren är en kraftfull apex-predator, klart mindre än de två första med en längd på 8 m och en maxvikt på 6 ton. Den är också mycket snabb på spurter, med hastigheter upp till 55 km/h.

Därmed är det alltså klarlagt: när det gäller valspurter vinner späckhuggaren.