Hajar är kända som rovdjur, även om deras rykte är oförtjänt dåligt. Forskare har nu dokumenterat att minst en art av hajar är allätare, och får en stor del av sin näring från växtmaterial.

Vad äter en haj? Tittar man på dåliga filmer och vissa TV-kanaler verkar svaret vara “allt, särskilt människor”. Verklighetens hajar är mer beskedliga: enbart ca 80 attacker av hajar (på människa) rapporteras årligen. Och många vet att världens största fisk är valhajen, som lever på att filtrera upp plankton från havsvattnet (m.a.o. äter den in stort samma mat som blåvalen, världens någonsin största djur)

I läroboken står det att hajar är karnivorer med andra ord de lever alla av att äta andra djur. Nu verkar det som om detta inte är helt sant. En av världens vanligaste hajar, skovelhuvad hammarhaj har visar sig vara en omnivor, med andra ord allätare. Forskare studerade deras diet efter att ha fått rapporter om att hajarna setts beta sjögräs. För att testa om de faktiskt fick näring ur sjögräset – möjligheten fanns att de bara svalde det medan de åt djur som levde i gräset – testade de att låta sjögräs växa med en viss isotop av kol, för att sedan låta tre hajar leva i ett akvarium med både det inmärka sjögräset och bläckfisk (som också står på deras meny). Efter några veckor testade de om hajarna tagit upp det radioaktivt inmärkta kolet, vilket de hade. Slutsatsen av detta eleganta försök var därmed att hajarna fick åtminstone en del av sin näring från sjögräset.

Saknar växtätarnas malande tänder

Om du någonsin tittat en ko eller häst i munnen har så§ kanske lagt märke till att dessa har kindtänder som är byggda för att mala växtmaterial, något som hajar saknar. Det troliga är därmed att hajen utnyttjar den sura miljön i sin magsäck för att bryta ned stärkelsen i sjögräset.