När man skall filtrera trögflytande vätskor, eller dem med mycket olöst material är det en fördel av sugfiltrera.

Vanligt filtrering är en enkel metod, men kan i vissa fall vara extremt långsam. I de fallen man kan använda sig av sugfiltrering som går mycket snabbare1.

Uppsättning för sugfiltrering

Ett runt filterpapper i rätt storlek placeras i tratten, det är viktigt att det ligger platt och täcker alla hål i Büchnertratten. Fukta filterpappret. Häll därefter materialet som skall filtreras i tratten och starta vakuumet (oftast via en vattensug). För att undvika att vatten rinner ned i kolven när filtreringen avslutas bör man koppla loss flaskan från slangen innan vattnet stängs av, alternativt använda en säkerhetsflaska mellan vattensugen och sugkolven.


Källa

  1. Lennartson, A. Laboratoriearbete Studentlitteratur, 2017