Våren i Arktis kommer tidigare, vilken har potential att påverka klimat och miljö för oss alla.

När du tittar ut på snömassorna så känns våren avlägsen. Men en ny forskningsrapport visar att våren kommer tidigare. Hela 16 dagar tidigare än för ett decennium sedan. Studiet av årstiderna kallas fenologi, och ju längre norr ut man tittar, desto tidigare kommer våren. I början av denna vecka hade östersund, som faktiskt ligger ungefär mitt i Sverige, kallare väder än nordpolen.

Vad gör detta för skillnad, för oss som inte lever kring nordpolen eller ens på Grönlands nordspets? Arktis isar är nödvändiga för att havsströmmarna i Atlanten skall fungera som de gör idag. Och om det blir varmare i norr riskerar vi att permafrosten smälter. Och gömt under permafrosten finns oerhörda mängder kol i form av långsamt förmultnande växter och annat organiskt material, inklusive metangas. Och när allt detta släpps ut kommer det att påskynda den förstärkta växthuseffekten ännu mer.

Att det sedan finns virus och bakterier infruset i permafrosten, smittämnen som mjältbrand och kanske även smittkoppor, dödliga sjukdomar som vi i många fall har en dålig beredskap på förbättrar inte situationen.