Giftiga djur måste skydda sig själva från sitt gift, vilket har ett pris

Hur undviker en giftig groda att förgifta sig själv? Svaret är faktiskt komplicerat, och intressant både biokemiskt och evolutionärt. Alla giftiga djur måste på något sätt skydda sig från sitt eget gift, och detta kan ske på olika sätt.

En grupp pilgiftsgrodor bär på ett gift som skadar en viktig signalsubstans i hjärnan, vilket är ett problem även för grodan. För att skydda sig från sitt egen gift (det räcker med några miljondels gram av giftet för att döda en mus) har den modifierat sin version av signalsubstansen. Och för att kompensera för kompensationen har den gjort ytterligare förändringar. Och det är här som det blir mycket intressant: denna förändring verkar ha utvecklats tre gånger, på olika sätt. För att lösa samma problem.

Vad detta visar på är hur evolutionen kan anpassa enstaka proteiner, genom att byta ut enstaka aminosyror, för att lösa problem.