Sammansättningen av syreisotoper i tänder (och skalet på havstulpaner) berättar om var på jorden ett djur levt. Detta kan även användas på flera miljoner år gamla fossil.

Hur spårar man en vals förflyttningar? För valar med tänder finns det ett finurligt sätt: genom att studera syre-isotoperna i deras tänder kan man avgöra i vilka regioner den har vistats, och när. Beroende på temperatur och avstånd till polerna varierar halten syre-18 i världshaven. Den här metoden fungerar till och med på en del fossiler. Men bardvalar har inga tänder.

Två paleontologer kom dock på lösningen: isotopsammansättningen hos havstulpanerna (i deras skal) som lever på valarnas hud matchar kända migrationsrutter för moderna valar, och borde därför rimligen stämma även för valar som levde för miljoner år sedan. Preliminära resultat från fem miljoner år gamla fynd verkar kunna svara på frågor om var dessa valar levde.