Vad händer när du äter antibiotika?

Antibiotika är som du vet läkemedel som skadar bakterier men inte våra egna celler. Och antibiotika har räddat miljontals liv, både genom att stoppa dödliga sjukdomar, men också då antibiotika gjort att man kunnat genomföra livsviktiga operationer när man vetat att man kunnat bekämpa infektioner om de uppstått. På senare år har man dock försökt att undvika att använda antibiotika när det är möjligt, eftersom det uppstått stora problem med antibitikaresistens.

Bakterierna påverkar vår hälsa, både på gott och ont

Sedan har man upptäckt att de bakterier som lever på och inuti oss (främst i magen och tarmarna, men bl.a. även på huden, i munnen och i slidan) fyller en viktig funktion, och att antibiotika påverkar dessa lika mycket som de skadliga man velat behandla. För en del patienter med t.ex. IBS har man testat fekala transplantationer, där man tillsätter bakterier från friska människor till tarmkanalen hos patienten. Problemet är att ingen vet vad som är en normal eller icke-normal tarmflora, och att det givetvis finns en stor risk för överföring av skadliga mikroorganismer med en sådan transfusion.

Påverkan även på hjärnan och betende

På senare år har det även visat sig att bakterierna kan påverka vår hjärna. För ca 15 år sedan drabbades en liten stad i Canada av en svår översvämning, och många i staden blev magsjuka. Senare visade det sig att depressioner blev klart vanliga där än de varit tidigare (och i jämförbara samhällen). Hade bakterierna som befolkningen fått i sig på något sätt påverkat deras psykiska välmående? Skulle det vara så är det inte alltför konstigt: man har t.ex. visat att möss som växer upp utan bakterier beter sig annorlunda, och man har till och med visat att man kunnat framkalla depression hos råttor genom att ändra bakteriesammansättningen i deras mag-tarmkanal. Så även om det inte inte är bekräftat att människor kan påverkas direkt av våra bakterier så är det inte en nyhet som skulle förvåna: det är välkänt att det finns starka kopplingar mellan hjärnan, flera olika hormonproducerande körtlar i kroppen och matsmältningsapparaten.

Man hat även påvisat att att hos möss så påverkas minnet och tillväxten hos hjärnceller negativt om man ger dom en cocktail av flera olika sorters antibiotika. Så i framtiden kommer det kanske att finnas flera olika skäl till att undvika onödiga behandlingar med antibiotika.