Om du vill vet amer om studieteknik kan du läsa om det här.

Vem är Anki, och varför är hon en så bra studiekamrat? Nja, just i det här fallet är Anki ett datorprogram, som finns gratis för bl.a. PC, Linux och Androider, som gratis webb-tjänst (och som betalapp till iPhone, men du kan använda web-versionen från en iPhone). Vad är det som gör Anki till ett så användbart verktyg för att studera? Skälet är att det är två delar i det mesta du lär dig: fakta och resonemang/problemlösning. Och ofta är fakta något du måste behärska för att kunna klara av resonemangen (tänk dig att resonera om franska revolutionen utan att veta något om när, var, vem eller vad…). ## Ett kraftfullt verktyg för att studera fakta ![Fråga i Anki](/lbilder/anki-fraga.jpg) Grunden på Anki är vad som på engelska kallas för ”flashcards”: indexkort med en fråga på ena sidan och svaret på den andra (exempel: ”vilka delar har en atom, och var sitter de?” och ”Protoner och neutroner i kärnan, elektroner i elektronskal utanför”). Anki är ett program som gör detta elektroniskt, och även hjälper dig att underhålla kunskaperna. Det gör detta genom att kort som du säger att du inte klarar kommer igen ofta, medan de du kan kommer igen med längre intervall. Du kan antingen ladda ned Anki till din dator eller telefon, eller jobba direkt på webben (du kan även [synka dina kort](#synk) mot webben, så att du kan studera dem även när du inte sitter vid din dator). Du får bäst resultat om du skapar kort hela tiden medan du läser ett område i skolan, och går igenom dem varje dag. Detta kommer inte att ta mer än några få minuter! Resultatet: du känner dig trygg på fakta, och därmed mer avstressad på prov och läxförhör. ## Hur man gör (kort) 1. Ladda ned och installera Anki. Starta programmet. 2. Välj ”Create deck” för att skapa en samling studiekort 3. Ange ett namn som känns vettigt för dig 4. Klicka på den kortsamling du just skapat. 5. Välj ”Add” 6. När du skapar kort kan du antingen göra det som en fråga-svar (”Basic”) eller som ”fyll i det saknade ordet/orden” (”Cloze”). Om du valt Cloze skriver du hela meningen, och markerar sedan det som skall döljas. Klicka sedan på den lilla ikonen som ser ut som ”[…]”. Klart!</li> * Välj ”Add” för att spara ditt kort, och ”Close” när du är klar med att lägga till kort. * För att studera, klicka på den kortleken, sedan på ”Study Now”. Läs frågan, tänk efter vad svaret är, klicka sedan på ”Show answer”. Om du hade rätt välj ”Good”, om du inte kunde svaret välj ”Again”. Om det var självklart och du är bombsäker välj ”Easy”. ![Svar på en fråga i Anki](/lbilder/anki-svar.jpg) * Anki kommer att hjälpa dig att gå igenom korten, lagom många per dag.</ol> Ett tips är att skapa en kortlek för allt (”Kunskap”?), och lägga underkortlekar för de olika ämnena du vill eller måste lära dig (vare sig det är svenska fåglar, Europas länder eller spanska glosor). När du sedan kör dina dagliga repetitioner så gör du det på den övergripande kortleken. Allt kommer i en salig blandning, men det gör faktiskt att du lär dig bättre: i verkligheten har du oftast inte den styrningen som skolan har, där du vet i förväg exakt vad du behöver ha klart i huvudet vid en viss tidpunkt. I verkligheten kanske du har en matteuppgift på franska, omedelbart följd av en fråga om hur USA president väljs eller en om fotosyntesen… ## Synka mellan dator och mobil {#synk} Om du skapar ett kontoantiweb.net kan du länka till det från din dator och mobil. Då kan du enkelt synka mellan dessa, och fritt växla mellan mobil och dator. ## Plugga inför ett prov Om du t.ex. skall plugga inför ett prov så kan du skapa en tillfällig ”virtuell” kortlek med just de korten som du behöver plugga extra på just nu. Svårare än så är det faktiskt inte. Jag har laddat upp ett exempel på studiekort för evolutionen och genetiken som 9:orna skall börja med efter jul, och även en med delar av det periodiska systemet.

Här kan du kan läsa mer om studieteknik.