De bakterier du bär på, och sprider i din omgivning, är unika för dig.

Din kropp består av uppskattningsvis 3,7 · 1013 celler. Men den är också hem åt ännu fler bakterier och triljoner av viruspartiklar. Och när du går genom livet delar du med sig av dessa. De sprider sig från din hud när du tar i saker, när du för handen genom håret, osv. Sanningen är att du lämnar spår av dig överallt, och särskillt i ditt hem. Där hittar man samma sorts bakterier på lysknappar som på händerna hos dem som bor där, mattorna matchar folks fötter, osv.

Forskare fick ett antal familjer att under sex veckor varje dag ta prover på de bakterier som fanns i deras hem och på deras kroppar.

En forskare i USA fick ett antal familjer att under sex veckor ta prover på de bakterier som fanns i deras hem och på deras kroppar (händer, fötter, osv). Varje dag. Studien visade att vi alla har vår distinkta aura av bakterier, en aura som vi tar med oss, och sprider i våra hem (och troligtvis arbetsplatser). Spridningen är mestadels åt ena hållet: vi har så gott om bakterier på oss att de slår ut i princip alla andra som fanns där innan. När de tittade på toaletter såg de att det bara tar två timmar för en persons bakterier att ersätta de som fanns där tidigare.

Skälet till detta är att även om våra hem är fulla av bakterier så är de flesta av dem döda eller i vilostadier, medan de som kommer från våra kroppar har med sig vatten, fetter och annat som fungerar som näring och tillåter att de lever och frodas.

Vi och våra bakterier är unika

Ett antal studier verkar visa att varje människa bär på en unik blandning av bakterier, något som i framtiden kan göra det möjligt för till exempel polisen att spåra vem som tagit i ett dörrhandtag, eller till och med vilka, och i vilken ording.

Givetvis delar vi bakterier med dem vi delar våra liv med, par har mer lika bakterier är de som bara delar på en lägenhet, men i försök har man med 100% säkerhet kunnat identifiera en människa med hjälp av dennes ”bakterieprofil”, den unika blandningen av bakterier som den personen bär på.

Vi behöver bakterierna för att träna vårt immunförsvar

Men du skall inte oroa dig över alla dessa bakterier, sanningen är att vi behöver dem. Vårt immunförsvar har utvecklats för en miljö full av bakterier, och endast genom att växa upp med många olika typer av bakterier tränas det till att agera mot infektioner snarare än saker som finns i miljön naturligt (till exempel astma eller allergier).