Varför Open Access? Varför anser jag att det är viktigt med Open Access?

Tänkt dig en gymnasieelev som arbetar på ett gymnasiearbete eller en rapport. En sökning på Google visar att det finns saker skrivna om precis det hen håller på med. STOP! För att läsa artikeln måste eleven antingen betala $35 eller åka till ett universitetsbibliotek som kanske har den tidskriften (för biblioteket kan det kosta $40 000 att ha vissa tidskrifter, så det är inte alls säkert att de har råd de heller).

Ett citat från Jack Andrakas blogpost på PLoS Student Blog

That’s the true scourge of paywalls: they prevent young, budding scientists from getting access to the latest scientific research, which prevents us from being able to do significant research. By locking out the younger generation, paywalls first accomplish the task of denying some of the most creative and innovative researchers out there (the kids!) but also prevents a lot of kids from being interested in science in the first place.

Läs hela!

Och nu har problemet spridit sig in i e-boksvärlden, där blir en del eböcker så dyra att läkare inte kan få tillgång till potentiellt livsviktig information för att biblioteket inte har råd att köpa in e-boken.