Brittiska forskare från Sheffielduniversitet har samlat in vad som verkar vara skalet från en kiselalg på 27 km höjd. Enligt deras rapport var de mycket noggranna med att undvika att få med sig något material från jorden när de byggde och skickade upp ballongen under meterosvärmen Peresiderna i augusti i år. De hävdar även att det är mycket otroligt att en så stor partikel kan stanna kvar i atomsfären mer än några få timmar om den på något sätt transporterats upp dit (t.ex. i samband med ett stort vulkanutbrott).

Bildkälla: Sci-News.com

Då återstår den stora frågan: hur kom den dit? Är det trots att bara ett misstag, och att den på något sätt kom direkt från jorden till ballongen? Kom den ursprungligen från jorden, men hamnade i kometen på något okänt vis för att nu återvända? Kommer livet på jorden från kometer? Vi vet sedan tidigare att molekyler av den typen vi anser vara nödvändiga för liv finns i kometer, men därifrån till en relativt komplex encellig organism är steget långt, särskillt när vi talar om något som ser precis ut som en av de kiselalger som lever på jorden idag…

Värt att notera är att det inte är första gången man hävdar att man hittat kiselalger i meteorieter. Det kan nog vara bra att vara skeptisk ett tag till.

Tillägg: Flera andra håller med om behovet av en rejäl dos skeptisim:

  1. Forskarna kollade inte faktiskt upp om det var en kiselalg, de bara antog det
    • Kilselager finns överallt på jorden där det finns vatten
      • Deras påstående att så stora partiklar inte kan stanna kvar i atmosfären särskilt länge är ganska tunna: forskarna har iaf inte visad att det inte är omöjligt på något övertygande vis
        • Deras slutsats är egentligen ”efterson vi inte kan komma på något sätt den kan ha kommit dit så måste den vara från yttre rymden”. </ol>