Du har säkert sett hur fåglar sitter på vägen, men flyger upp precis innan en bil kommer. Hur vet fågeln när den skall flyga upp? Svaret är att de håller reda på vägens hastighetsgräns, inte hur fort bilen kör.

En fransk forskare hade tråkigt när han var ute och körde, och började mäta hur långt i förväg en fågel började flyga upp när han närmade sig. Och han testade både att hålla hastighetsgränsen och att antingen köra långsamare eller för fort. Vad han visade var att fåglarna höll reda på avståndet till bilen, och att detta avstånd varierade med hastighetsgränsen, inte hur fort bilen faktiskt körde.

Läs mer mer.

Apropå fåglar och trafik, svalor som bygger sina bon under broar vid vägar håller på att utveckla kortare vingar, antagligen för att de då kan svänga snabbare och därmed lättare kan undvika bilar.