En artikel om extremt små fiskar som är intressant ur evolutionärt perspektiv. Om man tittar på bilden ser den skräckinjagande ut:

Danionella dracula frammifrån

Men det är ingen större fara: hela fisken är bara 15 mm lång. Och de hemska huggtänderna? De är inte riktiga tänder, utan utväxter på käkbenet. En riktig tand är ganska komplicerad, med tandrötter, tandben och emalj. Men de här fiskarna har tappat förmågan att bilda riktiga tänder, men istället har de fått dessa ”bentänder”. När en art har tappat ett organ så kan det inte få tillbaka det den förlorat. Lika lite som vi skulle kunna återfå de gälar som vi förlorade för många miljoner år sedan.

Men det finns andra smådjur. vad sägs om en geting som bara är en femtedels millimeter lång?

Megaphragma mymaripenne

För att klara av att vara så liten har de förlorat de avancerade insektsvingarna, och deras nervsystem innehåller bara 7400 nervceller (ett bi har 850 000). De har inte heller något hjärta, när man är så liten räcker diffusionen. Även matsmältningssystemet är förenklat.

Och det finns små ryggradsdjur också; vad sägs om en groda inte större än 7,7 mm lång? Också den har blivit tvungen att göra sig av med saker för att klara av sin lilla storlek. Färre kotor i ryggraden, inga grodyngel, etc. Du kan läsa mer om dessa ytterst små grodor här.

Källa