Vad gör en forskare? Forskar, duh. Men var gör hon eller han med resultaten? Det sista man vill göra är att lägga dom i byrålådan, av två skäl. Dels vill man faktiskt berätta vad man upptäckt, vill dela med sig av sin insikt. Men lika viktigt är att kunna visa att man har producerat resultat. Så forskaren skriver en artikel. Denna artikel publiceras av en vetenskaplig tidskrift (oftast på engelska), så att andra forskare kan läsa och lära sig mer. Låter bra, eller hur? Ett problem: det kostar oftast tusentals kronor varje år att prenumerera på varje vetenskaplig tidskrift, och det finns tusentals av dem. Om man vill läsa en artikel i en sådan utan att prenumerera går det dock bra, bara man betalar en avgift, typiskt är 35 dollar. Per artikel.

Det här leder till att många som vill och borde inte har råd att läsa vetenskaplig litteratur. Skolbiblioteket i Sveg kan inte prenumerera på dem, på tok för dyrt för det fåtal som vill läsa. Det är knappt att biblioteken på högskolor och universitet har råd längre, och inte heller många högskolor i tredje världen. Lösningen är att publicera forskning i så kallade ”Open Access” tidskrifter.

Open Access är tidskrifter som publicerar alla sin artiklar på nätet. Gratis. Vem som helst i världen kan fritt läsa, skriva ut och kopiera dessa artiklar. Så den vägen kan din biologi-, kemi- eller naturkunskapslärare hålla sig uppdaterad med vad som händer innom forskningen, veta om det kommit något nytt som kan göra att du som elev får lära dig saker som är det absolut senaste, nyaste, fräschaste. För en biologi-lärare är det här lika viktigt som att läsa tidningen är för en SO-lärare. Och som gör att du i ditt projektarbete kan berätta om hur det du gör hänger ihop med riktig, aktuell forskning. Bra, eller hur?

Givetvis slåss de förlag som tjänat grova pengar för att folk skall fortsätta att göra som de alltid har gjort, för att kunna fortsätta att ta den forskning som finansierats med offentliga medel, ta betalt av forskaren för att publicera dennes forskning (sant!), och sedan sälja dyra prenumerationer till de som vill läsa om forskningen.

Hur fungerar det med copyright? Faktiskt finns det en motsvarighet till copyright för saker man publicerar fritt. Den heter Creative Commons. Med hjälp av den licensen kan man t.ex. låta andra göra helt vad del vill med det man producerat, eller kräva sådant som att de alltid skall ange källan, inte ändra i det, och så vidare. Det är så allt som skrivs på Wikipedia är ”skyddat”. Och samma sak här: allt jag skriver här är det fritt fram för alla att återanvända, bara man anger källan och delar med sig lika fritt om man gör om det. Det är där därför du der loggan Creative Commons-licens här och där på mina sidor.

Länkar

Webbserien PhD Comics tar upp detta.

PLoS Biology är nog den största Open Aceess tidningen innom biologi (PLoS står för ”Public Library of Science”, ungefär ”Allmänhetens vetenskapliga bibliotek”)

PLoS One täcker i princip alla naturvetenskaplig forskning.

Du vet väl att Google har ett sätt att söka i vetenskaplig litteratur? Google Scholar heter den. Bra att känna till…