Tandställning?

(Källa)

För 120 miljoner år sedan fanns det en flygande ödlor (de är inte egentligen dinosaurier, även om de ofta kallas flygande dinosaurier) med denna imponerande tanduppsättning. Den har fått det vetenskapliga namnet Guidraco venator (spök-drakjägaren), hade en vingbredd på 4-5 meter och levde troligtvis på fisk.

Frågan är: hur äter man med en sådan tanduppsättning? Hur får man loss en bit mat som fastnat i tänderna? En teori är att de sorterade vad som fastnade mellan tänderna med hjälp av tungan. Man har hittat fossil från liknande pterosaurier både i asien och sydamerika, vilket antyder att de troligtvis fanns över hela världen.

Ett fossil från en nära släkting verkar ha dött av att ha fått ett löv i halsen, inte klarat av att få bort det och därefter svultit ihjäl. Vilket bevisar att även om man har vingar, är stor och har imponerande tänder så kan man dö av att sätta saker i halsen.

Artikel med mer information

Mer information of pterosaurier