Det tar cirka 10 miljoner generationer för ett djur att öka sin storlek 5000-faldigt (men snabbare för havslevande djur).

Under disosauriernas tid så var alla däggdjur ganska små, ungefär från möss till bävrar i storleksordning. Men när dinosaurierna dog ut så blev det plats för stora däggdjur. Frågan är: hur lång tid tog det att gå från mus till elefant, och hur blev en val det största djuret som någonsin levat (180 ton)?

(Bilden kopierad från Nature)

En [forskargrupp i Australien](http://dx.doi.org/10.1073/pnas.1120774109) har studerat fossil från 28 olika grupper av däggdjur på flera kontinenter och kommit fram till svaret. Tidigare har man trott att det kan gå ganska snabbt, kanske så lite som 200 tusen till 2 miljoner generationer att gå från en mus till den 100000 gånger större elefanten. Men i verkligheten verkar vara att det i stället tar 10 miljoner generationer att åstadkomma en 5000-faldig ökning i storleken. Däremot så kan de minska i storlek på bara en tiondel av tiden. Sett i perspektiv av vad som [händer](http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/artdatabanken/) just nu i [miljön](http://sv.wikipedia.org/wiki/Massutd%C3%B6ende) så kan man tänka sig att om vi skulle utrota alla djur större än en kanin, då skulle det ta 20 miljoner år att få tillbaka ett djur lika stort som en elefant (5 miljoner generationer). Det här gäller för landlevande däggdjur. För valar har det gått ungefär dubbelt så snabbt att öka i storlek. ## Varför? Det finns nog ett antal olika skäl till den långsamma förändringstaketen. För att bli så stor som en elefant måste saker ändras drastiskt, proportioner ändras, skelettet bli kraftigare, inre organ anpassas, osv. För att bli mindre krävs det inte lika stora förändringar; det som fungerar i en elefant fungerar mestadels i en mus, och den kan bli smidigare med tiden (t.ex. är djur på små öar mindre än sina släktingar på fastlandet; [länk](http://www.newscientist.com/article/dn10960), [länk](http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC64714/) och en [övning](http://www.leijonhufvud.org/dokument/storlek.pdf)). Vad gäller valar är det med all sannolikhet så att i vattnet finns inte samma krav på skelett och muskler för att bära upp kroppen, det sköter ju vattnet om, och att det därmed är lättare att snabbt bli stor om man lever i vattnet. Här finns en bra sammanfattning: http://www.nature.com/news/study-measures-mammalian-growth-spurt-1.9931 P.S. Så, hur lång tid tog det från mus till elefant? Ca 24 miljoner år. Men när det gäller biokemiska förändringar, som t.ex. hur ett virus infekterar celler, så kan det [gå på ett par veckor](http://www.smartplanet.com/blog/science-scope/study-shows-how-swiftly-infectious-viruses-evolve/12136). Även bakterier och prioner har visat vara duktiga på att [snabbt anpassa sig](http://www.smartplanet.com/blog/savvy-scientist/improbable-evolution-how-life-beats-the-odds/291?roto-fd-feature=;tag=content).![](http://www.leijonhufvud.org/bilder/pixel-1.gif)