Plugga enklare med Anki

Vem är Anki, och varför är hon en så bra studiekamrat? Nja, just i det här fallet är Anki ett datorprogram, som finns gratis för bl.a. PC, Linux och Androider, som gratis webb-tjänst (och som betaltjänst till iPhone, men ni kan använda web-versionen från en iPhone). Vad är det som gör Anki till ett så användbart verktyg för att studera? Skälet är att det är två delar i det mesta du lär dig: fakta och resonemang/problemlösning. Och ofta är fakta något du måste behärska för att kunna klara av resonemangen (tänk dig att resonera om franska revolutionen utan att veta något om när, var, vem eller vad…).

Ett kraftfullt verktyg för att studera fakta

anki-fraga

Grunden på Anki är vad som på engelska kallas för ”flashcards”: indexkort med en fråga på ena sidan och svaret på den andra (exempel: ”vilka delar har en atom, och var sitter de?” och ”Protoner och neutroner i kärnan, elektroner i elektronskal utanför”).
Anki är ett program som gör detta elektroniskt, och även hjälper dig att underhålla kunskaperna. Det gör detta genom att kort som du säger att du inte klarar kommer igen ofta, medan de du kan kommer igen med längre intervall. Du kan antingen ladda ned Anki till din dator eller telefon, eller jobba direkt på webben (du kan även synka dina kort mot webben, så att du kan studera dem även när du inte sitter vid din dator).

Du får bäst resultat om du skapar kort hela tiden medan du läser ett område i skolan, och går igenom dem varje dag. Detta kommer inte att ta mer än några få minuter! Resultatet: du känner dig trygg på fakta, och därmed mer avstressad på prov och läxförhör.

Hur man gör (kort)

 1. Ladda ned och installera Anki. Starta Anki
 2. Välj ”Create deck” för att skapa en samling studiekort
 3. Ange ett namn som känns vettigt för dig
 4. Klicka på den kortsamling du just skapat.
 5. Välj ”Add”
 6. När du skapar kort kan du antingen göra det som en fråga-svar (”Basic”) eller som ”fyll i det saknade ordet/orden” (”Cloze”).

  Om du valt Cloze skriver du hela meningen, och markerar sedan det som skall döljas. Klicka sedan på den lilla ikonen som ser ut som ”[…]”. Klart!

 7. Välj ”Add” för att spara ditt kort, och ”Close” när du är klar med att lägga till kort.
 8. För att studera, klicka på den kortleken, sedan på ”Study Now”. Läs frågan, tänk efter vad svaret är, klicka sedan på ”Show answer”. Om du hade rätt välj ”Good”, om du inte kunde svaret välj ”Again”. Om det var självklart och du är bombsäker välj ”Easy”.
  anki-svar
 9. Anki kommer att hjälpa dig att gå igenom korten, lagom många per dag.

Svårare än så är det faktiskt inte. Jag har laddat upp ett exempel på studiekort för evolutionen och genetiken som 9:orna skall börja med efter jul.

Är 1+1=1?

Vad händer egentligen här? Är 1+1 faktiskt 1?

a=b Vi sätter a=b
a2=ab Multiplicera båda leden med a
a2-b2=ab-b2 Subtrahera b2 från båda leden
(a+b)(a-b)=ab-b2 Dela upp vänster led enligt konjugatregeln
(a+b)(a-b)=b(a-b) Bryt ut b från höger led
(a+b)(a-b)/(a-b)=b(a-b)/(a-b) Dividera båda leden med (a-b)
a+b=b Snygga till det
a+a=a a=b ger att a+b=2a, och b=a
1+1=1 Sätt a=1

Så, då har vi bevisat att 1+1=1? Nej, som tur är har vi inte det. Titta på steget där vi dividerar båda leden med (a-b)? Hur stort är egentligen (a-b)? Just det, om a=b är a-b=0, och vi kan inte dividera med 0.

Varför: en fråga med konsekvenser

Vad händer när man frågar? Läs sidan som citatet är från, innan du läser vidare. Börja från början och läs tills du inte förstår kemin längre.

DAD: Why do the molecules have a hydrophilic head and a hydrophobic tail?
SARAH: Yes.
DAD: Because the C-O bonds in the head are highly polar, and the C-H bonds in the tail are effectively non-polar.
SARAH: Why?

Källa: A DIALOGUE WITH SARAH, AGED 3: IN WHICH IT IS SHOWN THAT IF YOUR DAD IS A CHEMISTRY PROFESSOR, ASKING “WHY” CAN BE DANGEROUS

Fortsätt läsa Varför: en fråga med konsekvenser

Studieteknik — plugga mindre och få bättre resultat

Hur gör du när du pluggar? Har du en strategi för dina studier? Om svaret på den andra frågan är nej så kan du definitivt nå bättre resultat, men även den bästa strategin kan bli bättre. Det finns några olika system som brukar rekommenderas, det här är det som jag dels hade mycket nytta av när jag själv var student, och dels sett ge bra resultat hos mina elever.

Strategiskt pluggande.

Jag brukar dela upp mina studier i tre-fyra delar, där den sista kommer in veckan före ett prov.

 1. Före lektionen.
 2. Under lektionen
 3. Samma dygn
 4. Innan provet

Fortsätt läsa Studieteknik — plugga mindre och få bättre resultat

Maillardreaktionen — varför stekt och grillat är så gott

En grillad hamburgare. Rostat bröd. Skorpan på ett bröd. Stekt lök. Pommes frites. Vad har dessa gemensamt? Svaret finner du i kemin, i maillard-reaktionen. Den sker mellan aminosyror och vissa sockerarter (de reducerance sockerarterna som t.ex. glukos, men inte det vanliga strösockrets sukros). Samma ämnen som ger den bruna ytan ger också den fina smaken. Fortsätt läsa Maillardreaktionen — varför stekt och grillat är så gott

Kolhydrater

Kolhydrater är en grupp biomolekyler som alla har gemensamt att de består av en eler flera sockermolekyler. Du känner säker till vanligt strösocker, och är disackariden sackaros, och honung som är en blandning av olika enkla sockerarter. När man framställer socker gör man det normalt ur sockerbetor eller sockerrör. Sockerrör trivs bäst där det är varmt, men kräver fyra gånger så mycket vatten om sockerbetorna. För att få fram det vita sockret vi är vana vid i butik renas och kristaliseras för att få fram den vita färgen. Fortsätt läsa Kolhydrater

Stöd i dina studier